Εξομολογήσεις

Στη σελίδα αυτή θα αποκαλύπτω τα (ένοχα) μυστικά της κουζίνας μου. Πρόκειται για πράγματα που κανένας μάγειρας που θέλει να τον παίρνουν στα σοβαρά δεν πρόκειται να παραδεχτεί. Εγώ όμως ούτε μάγειρας είμαι, ούτε στα σοβαρά θέλω να με πάρουν.

  1. Χρησιμοποιώ κύβους ζωμού. Ουφ, το είπα! Παλαιότερα το έκανα σε μεγαλύτερο βαθμό και το έχω ελαττώσει, αλλά δεν το έχω σταματήσει. Ο κύβος είναι χρήσιμος για κάποιον που δεν ξέρει να μαγειρεύει και αντικαθιστά το αλάτι. Γενικά ο κανόνας με τον κύβο είναι ένας κύβος για κάθε δύο μερίδες. Τα κακό με τον κύβο είναι ότι η γεύση του καλύπτει όλα τα υλικά, με αποτέλεσμα όλα τα φαγητά να έχουν την ίδια γεύση. Γι’ αυτό άλλωστε σταμάτησα να τους χρησιμοποιώ κατά κόρον. Πλέον τους χρησιμοποιώ όταν βιάζομαι να φτιάξω κάτι απλό (πχ πιλάφι ή ριζότο) ή όταν τα μυρωδικά που χρησιμοποιώ έχουν πιο έντονη γεύση από τον κύβο (πχ Γιουβέτσι ή Κάρυ). Σε κάθε περίπτωση, μία διαφήμιση κύβου από κάποιον (υποτίθεται) σεφ με αστέρια δεν δίνει κύρος στο προϊόν, αλλά αφαιρεί κύρος από τον σεφ.
  2. Δε χρησιμοποιώ φρέσκια ντομάτα. Με την ωμή ντομάτα δεν έχω καθόλου καλή σχέση. Για την ακρίβεια, η σχέση μου αρχίζει και τελειώνει με την αγορά της. Με τη μαγειρεμένη ντομάτα δεν έχω κανένα πρόβλημα. Όταν πρόκειται να μαγειρέψω λοιπόν, δεν υπάρχει περίπτωση να πάρω μία ντομάτα και να την κόψω σε κύβους ή να την τρίψω. Με τίποτα. Χρησιμοποιώ έτοιμη ντομάτα, είτε ψιλοκομμένη είτε σε συμπυκνωμένο χυμό.
  3. Σε πολλές συνταγές (κυρίως στα γλυκά) όποτε αναφέρει Αλεύρι + Μπέικιν Πάουντερ + Σόδα κόβω δρόμο και χρησιμοποιώ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (στην κόκκινη συσκευασία). Δεν ξέρω αν κάνω πάντα σωστά, αλλά τα κέικ μια χαρά μου έχουν ψηθεί.
  4. Δεν τηγανίζω. Οι φορές που έχω τηγανίσει στη ζωή μου μετρούνται στα δάχτυλα του σήματος της νίκης. Μου αρέσουν τα τηγανητά πολύ, αλλά προτιμώ όταν μαγειρεύω ό ίδιος να μην μπαίνω στη διαδικασία.
  5. Χρησιμοποιώ άλλα συσκευασμένα τρόφιμα. Ναι, κάποια στιγμή θα μάθω να φτιάχνω μαγιονέζα, αλλά μέχρι τότε καλή είναι και η έτοιμη. Και τα λαχανικά σαφώς είναι καλύτερο να τα αγοράζουμε φρέσκα στην εποχή τους, αλλά καλό είναι να έχω και κατεψυγμένα για καλό και για κακό.

Πιστεύω ότι δεν είναι κακό να κλέβει κανείς όταν αρχίζει να μαθαίνει να μαγειρεύει. Όσο μαθαίνει κανείς, τόσο αποκτά αυτοπεποίθηση να κάνει πιο πολύπλοκες συνταγές.