Τα Μυστικά Των Αυγών

Save pagePDF pageEmail pagePrint page

ΑυγάΌταν είδα την ταινία “Η Νύφη το’σκασε” δύο απορίες μου δημιουργήθηκαν:

  1. Μόνο με έναν τρόπο προτιμάει κανείς τα αυγά;
  2. Τι είναι τα αυγά ποσέ;

Η δεύτερη απαντήθηκε. Η πρώτη όχι. Εγώ τα αυγά τα προτιμάω με τρεις τρόπους: Σφιχτά, ποσέ και scrambled. Τα ετοιμάζω ανάλογα με το πόσο χρόνο έχω.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι μέθοδοι που ακολουθώ αφορούν ηλεκτρικό μάτι σε κεραμική εστία.

ΑΥΓΑ ΣΦΙΧΤΑ/ΜΕΛΑΤΑ

Βάζω το αυγό στο μπρίκι σε κρύο νερό. Το βάζω στο μάτι της κουζίνας στην ανώτερη θερμοκρασία. Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, σβήνω το μάτι.

  • Αυγό ΜελάτοΓια μελάτο, μετράω δυόμιση με τρία λεπτά και το παίρνω μετά από το μάτι. Αδειάζω το μπρίκι από το νερό και προσθέτω κρύο (από τη βρύση)

 

 

  • Αυγό ΣφιχτόΓια σφιχτό, αφήνω το αυγό στο βραστό νερό για δέκα λεπτά.

 

 

 

ΑΥΓΑ ΠΟΣΕ

Το αυγό πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο φρέσκο. Σε ένα κατσαρολάκι βάζω νερό και ανάβω το μάτι ώστε το νερό να πάρει βράση. Σπάω το αυγό και το ρίχνω σε ένα μπολάκι. Όταν αρχίσει να βράζει το νερό ρίχνω μία κουταλιά ξύδι, σβήνω το μάτι και με τη βοήθεια του μπολ βάζω προσεκτικά το αυγό στο νερό και αμέσως σκεπάσω το κατσαρολάκι με ένα βαρύ καπάκι. Αν το αυγό δεν είναι φρέσκο, το ασπράδι θα σκορπίσει. Δεν το ξεχνάω το αυγό στο νερό. Μετά από δύο – τρία λεπτά το βγάζω με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας. Το σερβίρω πάνω σε μια φέτα ψωμί, μαζί με μία φέτα ζαμπόν και μία φέτα τυρί.

ΑΥΓΑ SCRAMBLED

WEEKEND EDITION: Βάζω το τηγάνι στο μάτι σε μέτρια θερμοκρασία. Ρίχνω μία – δύο κουταλιές βούτυρο στο τηγάνι. Σε ένα μπολ χτυπάω ένα – δύο αυγά με μία κουταλιά κρέμα γάλακτος. Προσθέτω αλάτι και πιπέρι. Μόλις λειώσει το βούτυρο ρίχνω στο τηγάνια αυγά και με μία σπάτουλα (κατά προτίμηση λαστιχένια) ανακατεύω το μείγμα στο τηγάνι συνέχεια. Μόλις πήξει το αυγό σερβίρω.

WEEKDAY EDITION: Όταν είναι καθημερινή πρωί και βιάζομαι πάρα πολύ, είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να ετοιμάσω ένα αυγό: Ρίχνω στο τηγάνι τα αυγά, το βούτυρο και την κρέμα και ανακατεύω. Ανάβω το μάτι στο πολύ δυνατό και ανακατεύω συνέχεια. Γίνεται σχεδόν αμέσως. Αν δεν έχω κρέμα βάζω γάλα, κατά προτίμηση εβαπορέ. Κάνει και η μεριδούλα φια τον καφέ.
Leave a Comment

Filed under Διάφορα