Φασολάκια

Save pagePDF pageEmail pagePrint page

Τα λαδερά φασολάκια με ντομάτα (λες και υπάρχει άλλος τρόπος να ευχαριστηθεί κανείς τα φασολάκια) είναι το δεύτερο φαγητό που έμαθα να μαγειρεύω στην Αγγλία. Σε αντίθεση με τον αρακά, δεν είχα κανένα πρόβλημα με το μαγείρεμά τους. Μπορώ να υπερηφανεύομαι τα πέτυχα από την πρώτη φορά, και λίγο πολύ έτσι τα μαγειρεύω.

Στην Αγγλία έπαιρνα κατεψυγμένα φασολάκια, και όταν επέστρεψα στην Ελλάδα συνέχισα να τα μαγειρεύω έτσι. Στο κάτω κάτω δε βρίσκεις όλο το χρόνο φρέσκα φασολάκια. Τα τελευταία χρόνια που άρχισα να αγοράζω λαχανικά από τη λαϊκή άλλαξα στάση στο θέμα, και πλέον προτιμώ τα φρέσκα. Βέβαια αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καθαριστούν πριν μαγειρευτούν. Στην καλύτερη περίπτωση χρειάζεται να κοπούν μόνο οι άκρες. Αλλιώς πρέπει να κοπούν περιμετρικά, ώστε να απομακρυνθούν οι ίνες που είναι σαν κλωστή.  Και φυσικά η ποσότητα που θα αγοράσω μειώνεται με το καθάρισμα (ειδικά αν και κάποια είναι για πέταμα). Αν τα φασολάκια θέλουν καθάρισμα μόνο οι άκρες, τότε ένα κιλό φρέσκα βγάζουν περίπου 800 γραμμάρια για μαγείρεμα.

Στα φασολάκια υπάρχει και το δίλημμα “στρόγγυλα ή πλατιά”. Στην Αγγλία έβρισκα κυρίως στρόγγυλα, οπότε αυτά συνήθισα. Στη λαϊκή όμως βλέπω κυρίως πλατιά φασολάκια. Νομίζω ότι προτιμώ τα πλατιά.

ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΛΑΔΕΡΑ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ

Για 3 Άτομα

Υλικά

  •  1 κιλό φασολάκι φρέσκα (ή 700-800 γραμμάρια καθαρισμένα/κατεψυγμένα)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό φρέσκο ψιλοκομμένο (ή 1 κουταλάκι μαϊντανό ξερό)
  • 2 κουταλιές συν 1/4 κούπας ελαιόλαδο
  • 1 κονσέρβα ντοματάκι ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλάκι αλάτι (ή λιγότερο)
  • Προαιρετικά: Πατάτες, κολοκυθάκια, καρότα

Κάθε φορά που προσθέτω ένα υλικό, ανακατεύω καλά και μετά σκεπάζω την κατσαρόλα για λίγο ώστε το κάθε νέο υλικό να μαγειρευτεί στα υγρά του. Προτιμώ να μαγειρεύω σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία ώστε το φαγητό να μην καίγεται. Φυσικά, κάθε φορά που κλείνω το καπάκι έχω το νου μου το φαγητό να μη μείνει χωρίς υγρά γιατί τότε κινδυνεύει να καεί και σε λιγότερο υψηλή θερμοκρασία.

Καθαρίζω τα φασολάκια (αν χρειάζεται) και κόβω τα άλλα λαχανικά αν τα χρησιμοποιώ. Σε μία κατσαρόλα ρίχνω τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο και ανάβω το μάτι στο πολύ δυνατό. Μόλις κάψει χαμηλώνω τη θερμοκρασία στο μέτριο προς δυνατό και ρίχνω το κρεμμύδι. το σωτάρω και ρίχνω το μαϊντανό. Πολλοί τα μυρωδικά τα ρίχνουν στο τέλος. Προτιμώ να τα ρίχνω στην αρχή, ώστε να πάρει τη γεύση και το άρωμα το φαγητό με το μαγείρεμα. Κλείνω το καπάκι και αφήνω για λίγα λεπτά να μαγειρευτεί το κρεμμύδι με το μαϊντανό. Σε περίπτωση που θα βάλω πατάτες ή/και καρότο, τα ρίχνω στη συνέχεια. Τα σωτάρω λίγο και σκεπάζω την κατσαρόλα για λίγα λεπτά. Όταν δω ότι έχει πιει τα υγρά του ρίχνω τα φασολάκια στην κατσαρόλα λίγα λίγα και σωτάρω. Σκεπάζω το καπάκι και τα αφήνω για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια επαναλαμβάνω με τα κολοκυθάκια (αν τα χρησιμοποιώ). Όταν πιει όλα τα υγρά, ρίχνω το υπόλοιπο λάδι και ανακατεύω καλά. Ρίχνω το ντοματάκι και ανακατεύω. Μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνω το αλάτι, ανακατεύω και κατεβάζω τη θερμοκρασία στο χαμηλό/χαμηλό προς μέτριο. Σκεπάζω και περιμένω. Όταν πιει να υγρά του κοιτάζω αν έχουν μαλακώσει τα φασολάκια και (κυρίως) τα υπόλοιπα λαχανικά. Αν δεν έχουν μαλακώσει (εμένα μου αρέσουν τα φασολάκια λίγο τραγανά) ρίχνω λίγο βραστό νερό (1/4 της κούπας) και σκεπάζω μέχρι να πιει τα υγρά. Επαναλαμβάνω μέχρι να δω ότι έχουν μαλακώσει όπως τα θέλω. Σβήνω το μάτι και περιμένω να σταθεί λίγο το φαγητό. Όπως τα περισσότερα λαδερά, όσο πιο πολύ “σταθεί” τόσο πιο γευστικό γίνεται. Το καταναλώνω με φέτα.
Leave a Comment

Filed under Λαχανικά