Πρασόρυζο

Save pagePDF pageEmail pagePrint page

Μετά το λαχανόρυζο και το σπανακόρυζο, ολοκληρώνω την τριλογία του -όρυζου με το αγαπημένο μου πρασόρυζο. Όπως και το λαχανόρυζο, ειναι πολύ εύκολο και, για τους οπαδούς τον πράσου, πολύ γευστικό. Το πρασόρυζο είναι ένα από τα πρώτα φαγητά που έμαθα να μαγειρεύω στην Αγγλία. Στο σούπερ μάρκετ εκεί τα πράσα τα έβρισκα συνήθως έτοιμα κομμένα και καθαρισμένα (με το άσπρο μέρος ολόκληρο). Μία φορά βρήκα και κατεψυγμένα πράσα (κομμένα σε λεπτές ροδέλες). Στην Ελλάδα πράσα συνήθως παίρνω από τη λαϊκή, οπότε προφανώς είναι ολόκληρα και χρειάζονται πολύ και καλό πλύσιμο και καθάρισμα από τα πράσινα μέρη. Στο καθάρισμα τα πράσα έχουν πολύ φύρα. Έτσι, από ένα κιλό πράσα μετά το καθάρισμα προκύπτουν 500 – 600 γρ, ανάλογα με το πόσο πράσινο μέρος θα πετάξω. Στη συνταγή 1 κιλό εννοώ όπως τα έχω αγοράσει. Το πρασόρυζο το μαγειρεύω πάντα με ντομάτα. Μία φορά το έφαγα αλλού με λεμόνι, αλλά δεν έχω βρει τέτοια συνταγή (εξάλλου το προτιμώ κόκκινο). Όπως και με τα δύο άλλα -όρυζα, οι ποσότητες είναι ενδεικτικές και τις προσαρμόζω ανάλογα με το τι έχω στο ντουλάπι και το ψυγείο μου. Προσοχή στο λάδι όμως: Περισσότερο λάδι από αυτό που αναφέρω μπορεί να κάνει το φαγητό πολύ βαρύ στο στομάχι.

ΠΡΑΣΟΡΥΖΟ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ

2 – 3 άτομα

Υλικά:

  • 1 κιλό πράσα
  • 3 με 4 κουταλιές ρύζι (κατά προτίμηση καρολίνα)
  • 1/2 κούπα συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας (ή και λίγο παραπάνω)
  • 3-4 κουταλιές λάδι

Καθαρίζω τα πράσα και κρατάω μόνο το λευκό και ελαφρώς πράσινο μέρος. Τα κόβω σε κομμάτια μήκους 3-4 εκατοστών. Σε μία κατσαρόλα με μεγάλη (κατά προτίμηση) επιφάνεια ρίχνω το λάδι και ανάβω το μάτι στο δυνατό. Μόλις κάψει το λάδι ρίχνω τα πράσα με προσοχή και στη συνέχεια ανακατεύω καλά να καλυφθούν με το λάδι. Μόλις τα πράσ αρχίσουν να αλλάζουν χρώμα προσθέτω το ρύζι και συνεχίσω να ανακατεύω. Μόλις δω ότι και το ρύζι έχει καλυφθεί με λάδι ρίχνω το χυμό ντομάτας και ανακατεύω καλά. Μόλις αρχίσει να βράζει ο χυμός προσθέτω λίγο νερό (να μην καλύπτει εντελώς τα πράσα, αλλά να καλύπτει καλά το ρύζι). Περιμένω να πάρει μία βράση και ρίχνω λίγο αλάτι (περίπου 1/2 κουταλάκι), κλείνω την κατσαρόλα με το καπάκι της και χαμηλώνω τη θερμοκρασία στο μέτριο προς χαμηλό.

Το φαγητό είναι έτοιμο όταν μαλακώσει το ρύζι. Σβήνω το μάτι και αφήνω το φαγητό χωρίς το καπάκι, ώστε ο ατμός να φύγει και να μη λασπώσει το ρύζι. Αν το αφήσω να κρυώσει λίγο είναι ακόμη πιο νόστιμο.




2 Comments

Filed under Λαχανικά