Καραμέλα από Ζαχαρούχο Γάλα

Save pagePDF pageEmail pagePrint page

Το είχα δει σε συνταγές για τάρτα Bonoffee. Μου φάνηκε καλή σαν ιδέα για παρασκευή καραμέλας και είπα να το δοκιμάσω και να δω τι μπορώ να κάνω με το αποτέλεσμα. Ο λόγος για την παρασκευή καραμέλας από ζαχαρούχο γάλα. Η πραγματική καραμέλα βέβαια δε γίνεται με αυτόν τον τρόπο, αλλά είναι ένα εύκολο υποκατάστατο. Πήρα λοιπόν το ζαχαρούχο και το έβαλα στην κατσαρόλα (όπως ήταν στο κουτί κλειστό). Έβαλα στην κατσαρόλα αρκετό νερό ώστε να σκεπάζει το κουτί και άναψα το μάτι στο δυνατό. Όταν άρχισε να βράζει σκέπασα την κατσαρόλα και χαμήλωσα το μάτι στο χαμηλό.

Το άφησα έτσι για τρεις ώρες. Έλεγχα σε τακτά διαστήματα μήπως θέλει να προσθέσω (βραστό) νερό ώστε να συνεχίζει να καλύπτει το κουτί. Σε τόσο χαμηλή θερμοκρασία που το είχα και με το καπάκι να εμποδίζει τη φυγή υδρατμών, δε χρειάστηκε. Στις τρεις ώρες το έσβησα το μάτι. Επειδή ήταν βράδυ το άφησα εκεί (στο σβησμένο αλλά ακόμη ζεστό μάτι και το ζεστό νερό) μέχρι το πρωί. Το αποτέλεσμα ήταν το εξής:

Το ζαχαρούχο είχε πάρει το χρώμα της καραμέλας. Στην υφή ήταν μάλλον πηχτό (έμεινε έτσι στο βάζο). Στη γεύση θυμίζει πολύ το ζαχαρούχο. Η καραμέλα δε φαίνεται πολύ (τουλάχιστον όχι όσο θα ήθελα). Το δοκίμασα ως εξής:

  • Αλειμμένο στο ψωμί ή στις κρέπες, σαν μαρμελάδα. Μου άρεσε.
  • Έφτιαξα δυνατό καφέ φίλτρου και πρόσθεσα ένα κουταλάκι του γλυκού από την καραμέλα. Έσπασε την πικρίλα του καφέ και έδωσε μία επίγευση καραμέλας.
  • Το δοκιμάσω σε κάποιες συνταγές που έχω στο νου μου. Τα αποτελέσματα τα γράφω στη συνέχεια.

ΠΑΓΩΤΟ ΚΑΡΑΜΕΛΑ

Η συνταγή είναι η γνωστή. Χτύπησα στο μίξερ 250 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά) μέχρι να γίνει σαντιγί. Σε ένα μπολ έβαλα 200 γρ καραμέλα. Πήρα λίγη από τη σαντιγή και την ανακάτεψα με την καραμέλα προσεκτικά. Επανέλαβα τη διαδικασία μέχρι να ανακατευτεί όλη η σαντιγί με την καραμέλα. Το έβαλα στην κατάψυξη.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Αδυνατώ να περιγράψω τη γεύση. Με την καλή έννοια. Πραγματικά υπέροχο και στη γεύση και στην υφή. Θέλω να το φτιάξω ΚΑΙ με την παραλλαγή της σοκολάτας. (UPDATE: Το δοκίμασα – περιγράφω παρακάτω)

ΑΛΕΙΜΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Ανακάτεψα ένα καραμελωμένο ζαχαρούχο με 200 γρ μαύρη σοκολάτα που την είχα θερμάνει στο φούρο μικροκυμάτων για 30 δευτερόλεπτα. Το αποτέλεσμα ήταν γευστικό, αλλά δεν άρεσε στα παιδιά. Επίσης στο ψυγείο κοκαλώνει, και αλείφεται δύσκολα χωρίς να θερμανθεί λίγο. Το χρησιμοποίησα ως βάση για παγωτό καραμέλα σοκολάτα.

ΠΑΓΩΤΟ ΚΑΡΑΜΕΛΑ

Χτύπησα στο μίξερ 250 ml κρέμα γάλακτος. Θέρμανα 300 γρ από το άλειμμα σοκολάτας στο φούρνο μικροκυμάτων για 30 δευτερόλεπτα και το ανακάτεψα  προσεκτικά με τη σαντιγί. Το έβαλα στην κατάψυξη.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Έχει πιο γεμάτη γεύση από το απλό παγωτό σοκολάτα.
Leave a Comment

Filed under Γλυκά, Διάφορα