Χωρίς Τύψεις: Τηγανητές Πατάτες… Φούρνου

Save pagePDF pageEmail pagePrint page

Οι τηγανητές πατάτες αρέσουν σε όλους. Σε πολλούς (πχ στα παιδιά μου) μόνο έτσι αρέσουν οι πατάτες. Αλλά… πολλά τα λιπαρά, πολλές οι θερμίδες και πολλές οι τύψεις μετά. Όταν ήμουν στην Αγγλία είχα δει (και έπαιρνα) Oven Chips, δηλαδή πατάτες που τις έψηνες στο φούρνο και ήταν σαν τηγανητές. Εγώ έχω ήδη αναφέρει ότι δεν τηγανίζω. Έψαξα λοιπόν να βρω συνταγές για πατάτες στο φούρνο σαν τηγανητές. Καμία δε μου γέμιζε το μάτι. Μέχρι που βρήκα στο Pinterest αυτή τη συνταγή. Αποφάσισα να την ακολουθήσω και δεν απογοητεύτηκα! Στην όψη δεν καταλαβαίνει κανείς διαφορά. Είναι τραγανές από έξω και μαλακές από μέσα. Στη γεύση είναι πολύ ελαφριές, αφού έχουν λιγότερο λάδι, αλλά δε χρειάζονται καρυκεύματα. Τα παιδιά μου (που είναι πολύ δύσκολα) δεν κατάλαβαν ότι τις έψησα και δεν τις τηγάνισα και τους άρεσαν πολύ.

Τηγανητές Πατάτες Φούρνου

Τηγανητές Πατάτες Φούρνου

ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ

Για 2-4 άτομα (ανάλογα με τη λιγούρα)

Υλικά

  • 1 κιλό πατάτες
  • 2-4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Ρίγανη, πάπρικα, ή άλλα μυρωδικά (προαιρετικά)

Καθαρίσω τις πατάτες και τις κόβω σε λωρίδες. Πριν τις καθαρίσω τις πλένω καλά ώστε να φύγουν τα χώματα. Έχοντας πλύνει πρώτα τα χώματα είναι πιο εύκολος ο καθαρισμός τους. Αφού τις καθαρίσω τις ξαναπλένω και τις βάζω σε μία κατσαρόλα. Γεμίζω το βραστήρα με νερό (ο δικός μου χωράει κοντά δύο λίτρα) και μόλις βράσει ρίχνω το βραστό νερό στις πατάτες. Το νερό πρέπει οπωσδήποτε να σκεπάζει τις πατάτες. Αφήνω τις πατάτες να μουλιάσουν στο νερό για 30 λεπτά περίπου.

Μόλις περάσουν τα 30 λεπτά, προθερμαίνω το φούρνο στους 240 βαθμούς στον αέρα. Στραγγίζω καλά τις πατάτες και τις ξαναρίχνω στην κατσαρόλα, αφού την έχω σκουπίσει με ένα χαρτί κουζίνας ώστε να φύγουν όλα τα νερά. Υποτίθεται ότι και τις πατάτες πρέπει να τις σκουπίσω, αλλά εγώ δεν το κάνω (και αφού δεν τηγανίζονται αλλά ψήνονται, δεν μπορώ να καταλάβω και τη χρησιμότητα). Ρίχνω στις πατάτες στην κατσαρόλα μία κουταλιά λάδι και ανακατεύω καλά να πάει το λάδι παντού. Ρίχνω το αλάτι και τα μυρωδικά (αν χρησιμοποιώ) και ανακατεύω ξανά. Παίρνω ένα μεγάλο ταψί ή μία λαμαρίνα και καλύπτω την επιφάνειά της με ένα λαδόχαρτο. Απλώνω τις πατάτες στη λαμαρίνα (πάνω στο λαδόχαρτο) φροντίζοντας όσο είναι δυνατό να μην καλύπτονται από άλλες πατάτες. Με ένα πινέλο αλείφω τις πατάτες με περισσότερο λάδι (μία κουταλιά αρκεί).

Βάζω τη λαμαρίνα στο φούρνο. Στα δέκα λεπτά τη βγάζω και την ξαναβάζω ανάποδα (η πλευρά που ήταν μπροστά να πάει πίσω). Αφήνω τη λαμαρίνα για δέκα ακόμη λεπτά. Στη συνέχεια βγάζω ξανά τη λαμαρίνα και με μία σπάτουλα γυρίζω τις πατάτες από την άλλη πλευρά (το πάνω κάτω). Δε χρειάζεται σχολαστικότητα, αν δε γυρίσουν όλες οι πατάτες δε χάλασε ο κόσμος. Ξαναβάζω το ταψί στο φούρνο. Στο δεκάλεπτο σβήνω το φούρνο και γυρνάω τη λαμαρίνα ξανά το μπρος να πάει πίσω. Αφήνω τη λαμαρίνα στο σβηστό (αλλά ακόμα ζεστό) φούρνο μέχρι να χρειαστεί να τις σερβίρω, και τουλάχιστον για ένα δεκάλεπτο. Είναι έτοιμες.
4 Comments

Filed under Συνοδευτικά