Σπανακόρυζο

Save pagePDF pageEmail pagePrint page

ΣπανακόριζοΌλα τα σε -όρυζο είναι αγαπημένα φαγητά και τα μαγειρεύω όσο συχνά μπορώ. Ξεκινάω με το σπανακόρυζο, το οποίο είναι και το πρώτο από την κατηγορία αυτή που είχα μαγειρέψει. Από τις παραλλαγές που έχω συναντήσει για το σπανακόρυζο, αυτήν προτιμώ προσωπικά. Οι ποσότητες που αναφέρω είναι ενδεικτικές, και πολύ συχνά τις αλλάζω ανάλογα με το τι διαθέτω. Και προσοχή: Όπως και με τα υπόλοιπα λαχανικά, άλλο είναι ένα κιλό σπανάκι κατεψυγμένο, άλλο ένα κιλό σπανάκι φρέσκο από τη λαϊκή. Το δεύτερο στο καθάρισμα θα ελαττωθεί, καθώς πολλά φύλλα θα πεταχτούν.

ΣΠΑΝΑΚΟΡΥΖΟ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ

Για 3-4 Άτομα

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό σπανάκι
  • Ένα μεγάλο κρεμμύδι
  • Μισό με ένα ματσάκι φρέσκο κρεμμυδάκι (εναλλακτικά ή συμπληρωματικά με το κρεμμύδι)
  • Μισό με ένα ματσάκι Άνηθο (αν δεν βρω φρέσκο, χρησιμοποιώ εναλλακτικά ένα κουταλάκι ξερό)
  • 3 Κουταλιές της σούπας (ή και παραπάνω) ρίζι (κατά προτίμηση καρολίνα)
  • 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • Χυμό από 1 λεμόνι (μέγεθος ανάλογα με το πόσο ξυνό το θέλω)

Ψιλοκόβω το κρεμμύδι ή/και το κρεμμυδάκι (λευκό μέρος μόνο) και τον άνηθο. Ρίχνω το λάδι σε μία κατσαρόλα και ανάβω το μάτι στο δυνατό να κάψει. Ρίχνω το κρεμμύδι ή και το κρεμμυδάκι. Ανακατεύω καλά και μετά από 1-2 λεπτά ρίχνω τον άνηθο. Συνεχίζω να ανακατεύω και ρίχνω το σπανάκι. Ανακατεύω καλά μέχρι να χάσει τα υγρά του το σπανάκι και προσθέτω το ρύζι. Όταν ανακατευτούν καλά τα υλικά προσθέτω το χυμό λεμονιού και συνεχίζω το ανακάτεμα. Μόλις τελειώσουν τα υγρά ρίχνω νερό τόσο, ώστε μόλις που να σκεπάζεται. Αφήνω να πάρει μία βράση, αλατοπιπερώνω και χαμηλώνω τη θερμοκρασία στο μάτι. Σκεπάζω την κατσαρόλα και περιμένω περίπου 20 λεπτά με μισή ώρα. Το σπανακόρυζο είναι έτοιμο όταν θα έχει μαλακώσει το ρύζι. Σβήνω το μάτι και το αφήνω με ανοιχτό το καπάκι για λίγη ώρα, ώστε να φύγουν οι ατμοί και να μη λασπώσει το ρύζι.

Το συνοδεύω με φέτα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Πολλοί προσθέτουν στα υλικά και ντομάτα. Εγώ το τρώω κι έτσι, αλλά δεν το προτιμώ. Επίσης πολλοί προτιμούν το σπανάκι ψιλοκομμένο. Προτιμώ να το φτιάξω με το σπανάκι ως έχει και να το ψιλοκόψω μετά για όποιον το προτιμά έτσι.
Leave a Comment

Filed under Λαχανικά