Η Τύχη του Πρωτάρη: Νηστίσιμο Κέικ με Κακάο

Save pagePDF pageEmail pagePrint page

Το γλυκό τα ξαναέκανα. Οι εμπειρία μου από τη δεύτερη φορά είναι με κόκκινο.

Συνήθως τις συνταγές τις βρίσκω ψάχνοντάς τες. Κάποιες φορές ψάχνω για μία συνταγή και από εκεί, και από εκεί θα βρω μία άλλη και ούτω καθ’ εξής. Την παρακάτω συνταγή τη βρήκα στο YouTube, εντελώς τυχαία (το βίντεο δεν είναι πλέον διαθέσιμο στην Ελλάδα).

Τη συνταγή την παρουσιάζει η Lucinda Scala Quinn και είναι από το βιβλίο της Mad Hungry: Feeding Men and Boys. Με τέτοια παρουσίαση, σε προκαλεί να το φτιάξεις έστω και μία φορά. Με τη buttercream δεν ασχολήθηκα, εστίασα στην παρασκευή του κέικ. Γραπτώς η συνταγή είναι ως εξής:

 

ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΚΕΪΚ ΜΕ ΚΑΚΑΟ

Υλικά:

  • 1 1/2 Κούπα Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 Κούπα Ζάχαρη (προτίμησα καστανή)
  • 3 (ή 4) Κουταλιές Κακάο (λίγο γεμάτες)
  • 1 κουταλάκι baking soda
  • 1 (ή 2) Βανίλια
  • 6 Κουταλιές Ηλιέλαιο
  • 1 Κούπα Νερό
  • 1 Κουταλιά Ξύδι

Άναψα το φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα. Μέχρι να ζεσταθεί ο φούρνος, έβαλα σε ένα ορθογώνιο ταψί αρχικά όλα τα στερεά υλικά και τα ανακάτεψα:

Στη συνέχεια, έκανα μία τρύπα στη μέση και πρόσθεσα τα υγρά υλικά:

Ανακάτεψα καλά και το έβαλα στο φούρνο:

Η συνταγή έλεγε να το αφήσω 35-40 λεπτά. Είχε ετοιμαστεί σε 25 λεπτά. Το έβγαλα και το άφησα να κρυώσει. Τη δύτερη φορά το έβαλα σε μικρότερο ταψί, και το άφησα 35 λεπτά. Στο μικρότερο ταψί φούσκωσε περισσότερο.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Από όλη την οικογένεια είμαι ο μόνος που δεν του πολυάρεσε το αποτέλεσμα. η γυναίκα μου και τα παιδιά το βρήκαν πολύ ωραίο. Η γυναίκα μου το περιέγραψε ως «Παντεσπάνι με Κακάο». Εγώ το βρήκα λίγο άγλυκο. Και ήθελα πιο αισθητή τη γεύση της σοκολάτας. Ίσως την επόμενη φορά δοκιμάσω να βάλω μία κουταλιά ακόμη κακάο, ή κομματάκια μαύρης σοκολάτας. Επίσης θα ήταν ενδιαφέρον αντί για νερό να βάλω κάποιο χυμό. Πάντως είναι τόσο εύκολο, που σίγουρα θα το ξαναφτιάξω.

Τη δεύτερη φορά ήταν σαφώς πιο νόστιμο. Το περισσότερο κακάο και η δεύτερη βανίλια σίγουρα έκαναν τη διαφορά. Και είναι και ένα γλυκό στην παρασκευή του οποίου μπορούν να συμμετέχουν και τα παιδιά. Την επόμενη φορά θα δοκιμάσω να αντικαταστήσω τις 2 από τις 6 κουταλιές ηλιέλαιο με ελαιόλαδο.
Leave a Comment

Filed under Γλυκά